Oechselmåler

En nødvendighet for enhver vinlegger

Det er i mange tilfeller vanskelig, på bakgrunn av antall gjæringsdager og "blopp" i minuttet - å bedømme om en vin er ferdig gjæret. Det er mange faktorer som spiller inn på gjæringsprosessens lengde , bla.a. gjæringstemperatur, trekk, kalde gulv, kontakt med radiator eller varmekabler, vintype, saftens renhet o.s.v.. Alle disse faktorene, alene eller i kombinasjon med hverandre kan spille inn på gjæringstiden. Det er derfor viktig å forsikre seg om at vinen er ferdiggjæret før gjæringen stoppes (F+G).
Stoppes vinen for tidlig blir den for søt, og det er det vanskelig å gjøre noe med. Se her. Ved å bruke en gjæringsmåler kan man hurtig avlese søt/tørrhetsgrad. Da kan du også måle din egen favorittvin, og få din hjemmelagde nøyaktig like søt tørr. (NB! Her er spiller også fruktens syreinnhold inn, men det er iallefall en pekepinn.)
Det er også viktig å være i besittelse av oechselmåler dersom noe skulle gå galt under prosessen og du må be oss om hjelp. Dersom du ikke har det må du i de fleste tilfeller sende oss en prøve, dette vil både ta noen dager lenger tid og koste porto. Har du oechselmåler vil du som oftest unngå det.
Garvede bryggere bruker alltid gjæringsmåler/oechselmåler, og vi vil anbefale alle å gjøre det samme. Ved kjøp medfølger bruksanvisning


Til hovedsiden